vrijdag 23 november 2018

NEAM2018 dag 22 Moeilijk verstaanbaar gedrag

Wat is 'moeilijk verstaanbaar gedrag'?

Bij mensen met een verstandelijke beperking spreekt men vaak van 'moeilijk verstaanbaar gedrag'. De oorzaak en betekenis van het gedrag zijn dan lastig te achterhalen. Toch is het belangrijk om hun gedrag zo goed mogelijk te begrijpen omdat het vaak weerspiegelt hoe zij zich voelen. Machteloosheid, pijn, verveling, frustratie komen tot uiting in het gedrag. Maar ook tevredenheid of contact hebben met een ander.

Signalen herkennen

Voordat probleemgedrag echt ernstig wordt, zijn er vaak al vroege signalen. Het kan helpen om die signalen te herkennen en af te spreken hoe zorgverleners en directbetrokkenen reageren op die signalen. Misschien is het mogelijk om op dat moment afleiding of intensief contact te bieden, waardoor de problemen niet uit de hand lopen.
Bovenstaande stukjes komen van een brochure het ministerie van volksgezondheid welzijn en sport
Dit is iets wat we bij jou ook zien, je kunt niet praten maar hebt wel genoeg te vertellen dit doe je voornamelijk non verbaal ( zonder woorden) op je eigen manier soms heel basaal. Als je dorst hebt pak je een beker of kopje wat op tafel staat en zet dit aan je mond, thuis loop je naar de wastafel in je douche en pakt zelf water. Door inpuzzelen hebben we je ook dingen aangeleerd zoals etenstijd dit laten we je weten met een rood bordje. Als je verschoont moet worden gaven we je een grijs stukje pvc buis welke je op een houder plaatste, nu is het zien van een luier genoeg om dit duidelijk te maken.
Je begint de laatste tijd ook meer je stem te gebruiken om iets te vertellen, maar doordat je je woorden kwijtgeraakt bent komen de geluiden voor mensen die dat niet gewend zijn soms wat intimiderend over en schrikken ze er van. Vaak zien we dan wat actie reactie jij schrikt ergens van geeft een gil en haalt soms uit naar datgene die schrikt weer van jou en zo komt er onbegrip van beide kanten.
Er zijn gelukkig ook mensen die jou kunnen lezen, ze geven je puzzeltijd als ze wat met je willen ondernemen.  Als je wat gevraagd word wat je niet begrijpt of als er ineens iets onverwachts gebeurd begin je te "praten "met je handen, je spant je vingers en bespreekt het even met jezelf, als we langzaam opbouwen en vertellen wat we gaan doen zien we je rustiger worden en ga je langzaam mee met ons bv naar de douche voor verschoning of naar buiten.
Roepen vastpakken en meenemen werkt bij jou niet. Dat maakt je onzeker en soms wat bang waardoor je soms gaat slaan krabben of bijten soms jezelf en soms een ander . Het is jou reactie op de dingen die gebeuren als je niet genoeg puzzeltijd krijgt, vaak heb je daarna spijt en kom je het met knuffels weer goedmaken.
We zijn nog steeds opzoek om jou een stem te geven hoe weten we nog niet misschien met Eline spreekt of door een andere app. We horen ook over een Tobii maar zijn bang dat die voor jou wat te teer is, je zou hem overal mee naar toe sjouwen als een speelgoedje.
We blijven zoeken...

.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Het is alweer 1 april

Hoi allemaal vandaag is het alweer 1 april mem is blij dat deze dag weer om is. sinds ze 13 jaar geleden in het UMCG zeiden dat ze mij uit...