dinsdag 6 september 2011

Blog van Monique

Deze blog heeft mem van de hyve
Niet kunnen praten betekent niet dat je niets te zeggen hebt Onderkant formulier
15 jan 2009, 08:57 

Gebruiksaanwijzing

Ieder jaar vliegen ze over de toonbank rond de decembermaand: dure gadgets, ingewikkelde huishoudelijke apparaten, mooie computers met net dat beetje meer snelheid dan je tot nu toe had. Iedereen wil ze hebben, de detailhandel maakt overuren.

En dan is het kerstavond. Onder de boom liggen pakjes in mooi glimmend papier. Je krijgt geen hap meer door je keel want wie weet ligt die lang begeerde mp3 speler, laptop, keukenmachine, spelcomputer of noem maar op op je te wachten.

En dan, na urenlang wachten naar je gevoel, is het zover. De cadeautjes worden uitgepakt. In de kleinste doosjes zitten de duurste cadeaus. En ieder cadeau wordt ongeduldig geopend. Het papier wordt eraf gescheurd en de doos wordt kapot getrokken. Blije, verraste kreten vullen de huiskamer.

Iedereen glimt, wat een geweldige avond en wat een prachtige kado’s. Het is familiefeest ten top. En dan, de volgende dag, trek je je terug met je nieuwste aanwinst. Die prachtige laptop heeft meer functies dan je ooit bij elkaar hebt gezien. Het is een complete bioscoop in miniformaat, hij kan draadloos internetten en noem het maar op. Je kijkt watertandend in de gebruiksaanwijzing die je erbij kreeg. Je neemt alle mogelijkheden door van dit geweldige apparaat. En zodoende ga je aan de slag. Je showt trots aan je familie en vrienden wat deze nieuwe laptop allemaal kan. Iedereen deelt je enthousiasme.

Ja, zo kan het gaan. De meeste mensen echter nemen de gebruiksaanwijzing niet eens door. Ze starten hun gadget op, als dat al lukt, en gebruiken hem op dezelfde manier als de oude laptop. Tekstverwerken, af en toe een mailtje versturen, internetten.

En in het meest rampzalige geval is de gebruiksaanwijzing in een andere taal aanwezig. Engels levert nog geen problemen op, bij Duits of Frans wordt het al wat moeilijker, en bij chinees houden we ermee op.

Is het eigenlijk niet net zo met onze kinderen ? De meeste komen ter wereld en groeien op volgens de gebruiksaanwijzing. Sommige kinderen hebben geen gebruiksaanwijzing nodig, die redden het zelf wel.

Dan zijn er ook de uitzonderingen, de buitenbeentjes. Kinderen die niet doen wat er in de handleiding staat. Als de handleiding er al bij zit. Meestal komen ze zonder gebruiksaanwijzing,of die lijkt wel in het chinees geschreven. Je kijkt ernaar en ziet alleen de obstakels. Dit kind heeft opstartproblemen, de hardware en software is eigenzinnig.
Je kijkt als ouder machteloos toe. Er is geen helpdesk beschikbaar, geen online assistentie. Dit kind is bijzonder, er bestaat geen gebruiksaanwijzing voor zo’n uniek exemplaar.

Als ouder zal je verder moeten, je wilt de mogelijkheden van dit kind ontdekken en zal er alles voor over hebben. De buitenwereld haalt de schouders op en kijkt naar hun kinderen die het doen ‘volgens het boekje’. Jij bereikt dat je kind je aankijkt, of ‘mama’ zegt, na oefenen met engelengeduld, en je roept het van de daken. Niet iedereen deelt je enthousiasme. Dat is toch gewoon, wordt er gereageerd.


Niet voor jouw kind. Dat is speciaal, hier heb je maanden zo niet jaren naartoe gewerkt. En gaandeweg ontdek je steeds meer. De kwaliteiten van je kind. Gewoon is heel speciaal geworden. En de handleiding, die schrijf je zelf. Het is een unieke handleiding want er is maar één kind wat zo speciaal is.

Snapt u, je haalt het maximum uit een stuk techniek als je de gebruiksaanwijzing leest, en op zoek gaat naar de verdere bijzondere eigenschappen. Je haalt het maximum aan kwaliteit van leven uit een kind als je je er echt in verdiept. Je doet het stapje voor stapje, hebt maling aan de buitenwereld die schouderophalend toekijkt. Jouw kind is uniek, enig in zijn soort. En aan jou is de eer dit kind te laten ontplooien. Het tot zijn volste recht te laten komen. Met de beste kwaliteit van leven.

Ik wens u dit jaar veel vreugde tijdens de feestdagen, met uw mooie gadgets, en met uw unieke kind. Want ondanks de strijd en tranen zijn het de prachtigste kinderen op aarde.

Monique

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Het is alweer 1 april

Hoi allemaal vandaag is het alweer 1 april mem is blij dat deze dag weer om is. sinds ze 13 jaar geleden in het UMCG zeiden dat ze mij uit...